BonusKoder.net sv

Battle of the Nations

av Bonuskoder från
Battle of the Nations

I närmare ett decennium har massvis med medeltidsfantaster från olika länder deltagit och tävlat i världsmästerskapen av sporten HMB, “Historical Medieval Battle”. Denna årliga turnering som hållits i bland annat Italien, Spanien, Kroatien och Ukraina har namnet “Battle of Nations”. Själva sporten HMB kombinerar historia och medeltidens kulturarv med kampsport där deltagare iklädd riddarrustning slåss med framförallt svärd som vapen.

När det kommer till HMB och Battle of Nations är den medeltida atmosfären minst lika viktig som själva tävlingarna. Världsspelen omges av en tillfälligt uppbyggd festival med allt från underhållning, medeltida mat, marknader, musik och kläder. Självklart är den medeltida utstyrseln otroligt väsentlig även för själva tävlingarna. Dessutom anordnas Battle of Nations på olika historiska platser med utgång från bland annat kända fästningar och olika historiska ruiner.

historical medieval battle världsmästerskapet Battle of the Nations betraktas ofta som ett världsmästerskap i sporten som heter Historical Medieval Battle.

1. Vad är Historical Medieval Battle?

När det kommer till HMB som sport är det som sagt en kampsport. Den är på många sätt en extremsport med mycket kontakt, slag och våld. Däremot sker allt under kontrollerade former utifrån reglerna som styr sporten och skyddar deltagarnas säkerhet. Det finns ingen som helst tvekan var inspirationen bakom sporten kommer ifrån. Under medeltiden sattes mod och styrka på prov på slagfältet. Riddare var utrustade med skyddande dräkter av olika slag och slogs för sina liv. De kunde vara man-man eller massvis med riddare samtidigt i allt från hederliga tävlingar till storslagna krig. Oavsett storlek var det dock alltid svärden som i slutändan avgjorde vem som levde och vem som dog. Och trots att denna slagform sedan länge är utdöd finns det många som idag lockas av stunder med svärd där allt från mod, uthållighet och styrka till listighet sätts på prov. Mycket av HMB’s stora populariteten och moderna ursprung kommer idag från Ryssland där den vuxit sig allt större.

medeltidsfestival och sportevent battle of the nations Battle of the Nations är inte bara ett intressant sportevent utan också en medeltidsfestival där man kan känna sig som för 600 år sedan!

2. Kategorierna på Battle of the Nations

Idag finns det både många olika grenar inom HMB samt en hel del nya regler. Bland annat kan man tävla med eller utan sköld, med olika sorters svärd samt i grenen “nonstandard” där samtliga vapen utanför de övriga kategorierna kan användas (så länge de godkänns av reglerna det vill säga). Men oavsett om man tävlar med eller utan sköld och med långt eller kort svärd är det återigen alltid viktigt att använda sig av historiskt korrekta och klassiska material och designs. Utöver dessa olika vapen tävlar man i Nations of Battles i olika grenar utifrån antalet deltagare. Det kan vara 1 vs 1, 5 vs 5, 12 vs 12 eller “alla vs alla” med olika variationer och regler. I vissa grenar räknas slag av en “domare” medan vinnaren i de grenar med fler deltagare utses som den “sist stående”.

medeltida rustningar historical medieval battles Moderna ryttare som tävlar i Battle of the Nations bär ofta trogna repliker av medeltida rustningar.

3. Turneringens regler

I reglerna av HMB specificeras bland annat hur vinnare koras samt vad som är tillåtet när det kommer till utrustning och slag. Bland annat får deltage inte rikta slag mot oskyddat ansikte, nacke, fötter eller knäveck. I övrigt ger reglerna en tydlig beskrivning av mått och andra krav på tillåtna vapen samt annan utrustning. Så trots sportens aggressiva och farliga natur är den på många sätt strängt kontrollerad för att undvika allvarliga skador. Dessutom är reglerna ett sätt att garantera den autentiska medeltida atmosfär som är så viktig för upplevelsen.

regler och säkerhet på battle of the nations Alla kamper på Battle of the Nations är strikt reglerade vilket skyddar tävlarnas säkerhet.

4. Deltagande länderna

För varje år har värdsspelen Nations of Battles vuxit sig större och större med fler deltagande länder varje år. Dessutom har de deltagande länderna spridit sig utanför Europas gränser med bland deltagande länder från annat Kanada, USA, Kina, Nya Zeeland, Brasilien och Turkiet. Totalt har antalet länder vuxit från fyra stycken de första spelen 2010 till över trettio länder på senare år.

battle of the nations sverige Sedan 2018 har Sverige också representerats på Battle of the Nations.

5. Svenskar på Battle of the Nations

Det var inför Battle of the Nations 2018 som Sverige för första gången ställde upp med ett landslag. Laget bestod utav 8 krigare varav en kvinna. Lagkapten var Jonas Balkefors och den svenska truppen gick under det passande namnet vargarna. Året efter alltså 2019 var Sverige återigen tillbaka. Truppen var något ändrad med nya tillgångar samtidigt som flera tidigare deltagare hoppat av. Men trots detta var den nya lagkapten Robin Lundström entusiastisk.

När det kommer till resultaten i Nations of the Battles är Ryssland överpresterande i toppplaceringarna i nästan alla kategorier. Det märks helt enkelt att de länder där HMB är som störst, såsom länder från Österuopa, presterar helt klart bäst under mästerskapen. Bland annat ser vi Ukraina och Polen på många bra placeringar. Under de senaste mästerskapet 2019 lyckades Sverige dock ta hem en tredjeplats som tilldelades Sigrid Karlsson i kategorin långsvärd.

Kommentarer (0)
Spela ansvarsfullt